Lněné výlisky, jak vypadá kvalitní surovina?
Lněný expeler, pro mě vždy byla surovina, o které jsem věděla, že má díky vylisování oleje koncentrovanější množství bílkovin, vlákninu a zbytkový olej, které většinou voní po starém oleji nebo je chuť s takovým nepopsatelným nádechem žluklé chuti.
Nikdy mě nenapadlo řešit kvalitu suroviny, copak je mezi nimi rozdíl? Myslela jsem, že není.
Jaké překvapení pro mě bylo, když jsem ochutnala expeler, který jsem dostala jako dárek pro své zákazníky. Vlastně vůbec nechutnal jako expeler, chutnal jako sušenka, nebo oříšek, chutná úplně jinak, než čekáte. Musíte je do pusy vkládat s opatrností, protože jsou šíleně návykové a za chvilku zjistíte, že saháte pro další a další.
Nyní vím, že výlisky, které jsem dosud znala, nejsou stejné a začala jsem hledat odpovědi na své otázky. Kde se bere ta rozdílnost vůně, chuti, tvaru i barvy?
Samotnou chuť a říkejme jim dnes výlisky i když mají další názvy pokrutiny, expelery, ovlivňuje více faktorů: odrůda, sklizeň, dosoušení, čištění, technologie a teplota lisování, následné uskladnění, než se vlastně z vaší ruky dostane třeba ve formě pamlsku k vašemu čtyřnohému parťákovi.
Je až neuvěřitelné, co vše může ovlivnit výslednou chuť původně odpadního produktu vznikajícího při lisování oleje. Je to vlastně odpadní produkt?
Pro nás v EquTexu rozhodně NE! Je to báječná surovina, kterou v krmné dávce pro koně velmi ocením, a i v té své ráda využiji, třeba do jogurtu a nebo jako zdravou svačinku.
Kladete si otázky, co je jinak?
Čistota prostředí, kde tuto lahůdku vyrábí, náročná denní údržba strojů, kompletní plán lisování, ve kterém hlavní roli už od prvopočátku hraje kvalita suroviny s čistotou nad 99 %, řízená teplota a technologie lisování oleje za studena, která u lnu nesmí překročit 43,5 °C, protože vyšší teplota při lisování nastartuje proces degradace obsažených omega 3 kyselin i žluknutí oleje. Filtrace a stabilizace oleje okamžitým chlazením a konzervací prostřednictvím přírodních antioxidantů a v poslední řadě spotřebitel, ke kterému výlisky dorazí vždy co nejčerstvější.
Můžeme se zaměřit jaký len pro koně u nás na prodejně a v jaké podobě najdete.
Celé lněné semínko je bez příměsí. Víme, že před zařazením do krmné dávky je vhodné ba i nutné semínko nadrtit a spařit, aby se mohli uvolnit slizovité látky a tuk, který spařením zlikviduje důležité omega 3.
Extrudované lněné semínko má vyšší olejnatost, ale proces extruze také omega 3 degraduje.
Při této technologii je nutné zachytit olej do nějakého nosiče a nejčastěji jsou využity pšeničné otruby a to ve 40 - 50 %, do kterých se olej vsákne. V krmné dávce, ale mohou vadit koním, kteří mají požadavky na nízký obsah sacharidů třeba vředaři, nebo koně s metabolickým onemocněním.
Extrudované semínko nabízí odlišný poměr bílkovin 15 %, vlákniny 6 % a tuk 17 % a dle výrobce i syntetické konzervanty, které stabilizují olej proti jeho žluknutí.
Lněné výlisky jsou bez příměsí s větším podílem bílkovin 32 %, vlákniny 28 % a zbytkového tuku cca 8–15 %,
ty se mohu krmit bez přípravy, jak v suché, tak ve vlhčené formě.
Vypadá to, že výlisky nejsou levnou surovinou na druhou stranu, které z komerčních krmiv obsahuje takovéto hodnoty?
Jak krmím já?
Já se teď u Lady na podzim rozhodla pro výlisky v kombinaci s olejem, protože vím, že koně začínají pomalu nasrsťovat a připravovat se na zimu, což je bude stát trochu energie navíc.
Do krmné dávky dodám potřebnou a kvalitní bílkovinu pro svalovou hmotu, vlákninu pro dobré trávení
a olej lisovaný za studena.
Naše testování i selský rozum nás pobízí dívat se na vše s nadhledem, to nás přesvědčilo, že řídit se hlavně cenou, není hlavním kritériem, když nyní víme, jak je tato surovina cenná i jak se tato lahůdka vyrábí.
Na prodejně Vám již dáváme ochutnat a když vám neukážu co ochutnáváte, reakce je vždycky stejná, je to sušenka? Momentálně se prodává v balení 5 kg a je naprosto ideální na zdravé pamlsky pro koně a do žlabu. Já osobně jej křupu jen tak.
Tak si přijďte křupnout